HAALBAARHEID VAN ALTERNATIEVE
BEREKENING EN ADVIES OVER MOGELIJKE TECHNIEKEN
Voor nieuwbouwprojecten met een totale bruikbare vloeroppervlakte groter dan 1000 m², is het sinds 2007 verplicht om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Een haalbaarheidsstudie heeft als doel de bouwheer te informeren over de mogelijke technieken, de subsidies en de haalbaarheid van de verschillende alternatieve energiesystemen.
OPTIMALISATIE VANAF DE ONTWERPFASE
Het is van belang om het onderzoek al tijdens de ontwerpfase te laten uitvoeren zodat alle resultaten nog in het definitieve ontwerp integreerbaar zijn. De te onderzoeken alternatieve energiesystemen worden in functie van de gebouwbestemming en de bruikbare vloeroppervlakte bepaald. Het haalbaarheidsonderzoek zal binnen de maand na het aanvragen van de stedenbouwkundige vergunning ingediend worden bij het Vlaamse Energieagentschap (VEA).
veelgestelde vragen
VOOR WELKE GEBOUWEN IS EEN HAALBAARHEIDSSTUDIE VERPLICHT?
De haalbaarheidsstudie is verplicht voor gebouwen die aan volgende voorwaarden voldoen:
- Het betreft een nieuwbouw
- Het gebouw heeft een totale bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 1000 m²
- Het gebouw wordt verwarmd of gekoeld om een specifieke binnentemperatuur te bekomen
- Indien het project binnen 1 bouwvergunningsaanvraag (of melding) meerdere gebouwen omvat, moet u de bruikbare vloeroppervlaktes van deze gebouwen optellen.
Lees meer op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA): https://www.energiesparen.be/bouwen-en-verbouwen/epb-pedia/taken-en-verantwoordelijkheden/haalbaarheidsstudie/toepassingsgebied
WELKE TECHNIEKEN DIENEN ER ONDERZOCHT TE WORDEN?
De bestemming van het gebouw en de bruikbare vloeroppervlakte bepalen welke technieken u moet onderzoeken. Hierbij gaat u steeds uit van die bestemming die het grootste deel van de volledige oppervlakte inneemt (ook als het uit verschillende gebouwen bestaat).
Lees meer op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA): https://www.energiesparen.be/bouwen-en-verbouwen/epb-pedia/taken-en-verantwoordelijkheden/haalbaarheidsstudie/toepassingsgebied
WELKE REKENMETHODE WORDT GEHANTEERD?
De goede inpassing van de verschillende technieken vereist een goede kennis en ruime ervaring van alternatieve energiesystemen, die niet kan vervangen worden door een eenvoudige rekentool of standaard berekeningsmethode.
De situatie verschilt zo sterk van project tot project dat een standaardberekening zou leiden tot onrealistische resultaten. De uitvoerder van de haalbaarheidsstudie mag zich daarom voor zijn berekeningen baseren op offertes, eerder uitgevoerde projecten, richtwaarden uit publicaties van VEA, ODE, Cogen Vlaanderen, Biogas-e, sectorstudies, internationale normen, …
Lees meer op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA): https://www.energiesparen.be/bouwen-en-verbouwen/epb-pedia/taken-en-verantwoordelijkheden/haalbaarheidsstudie/praktisch
CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVENDE INFORMATIE
Heb je renovatie of nieuwbouw plannen? Bouwtechnisch advies nodig met betrekking tot duurzaamheid? Begeleiding nodig met je ontwerp? Contacteer ons vandaag nog voor een oplossing op maat.