WIST JE DAT EEN EPB VERSLAG VEPLICHT IS
SLIM EN ENERGIEZUINIG (VER)BOUWEN
Bij Vigor Engineering geloven we dat bouwen aan een duurzame toekomst begint bij slimme en energiezuinige ontwerpen. Ons team van specialisten dan ook staat klaar om jouw project naar een hoger niveau te tillen door middel van innovatieve oplossingen en grondige expertise.
Met onze diepgaande kennis van EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) kunnen we jouw gebouw optimaal laten presteren op het gebied van energie-efficiëntie. Of je nu een nieuwbouwproject plant of een renovatie wilt uitvoeren, wij zorgen voor gedetailleerde berekeningen en analyses om ervoor te zorgen dat je niet alleen voldoet aan de geldende normen en regelgeving maar ook klaar bent voor de toekomst!
WAT IS EEN EPB-VERSLAG
Een EPB-verslag, ook wel bekend als een EPB-aangifte, is een officieel dossier dat wordt opgesteld door een EPB-verslaggever. EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat en heeft als doel de energie-efficiëntie van gebouwen te beoordelen en te optimaliseren.
Het EPB-verslag is vereist bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten en wordt ingediend bij het VEKA (Vlaams Energie en Klimaat agentschap). Het verslag omvat gedetailleerde berekeningen, technische gegevens en specificaties met betrekking tot de energieprestaties van het gebouw, zoals onder meer de thermische isolatie, de ventilatie, de energie opwekkers, het koelsysteem en het gebruik van duurzame energiebronnen.
Wil je nagaan aan welke EPB-eisen jouw project moet voldoen? Neem vrijblijvend even contact op, we bekijken het graag voor je!
EPB-VERSLAG BIJ NIEUWBOUW OF RENOVATIE
De functionaliteiten en wensen voor een woning zijn voor iedereen verschillend. Dit maakt dat met betrekking tot een EPB berekening, iedere verbouwing of nieuwbouw ook een andere doelstelling kan hebben. Moet je project bij oplevering enkel voldoen aan de respectievelijke minimum EPB-eisen of is de Total Cost of Ownership (TCO) belangrijker op de lange termijn?
We leveren dan ook meer dan enkel een EPB verslag gebaseerd op cijfers. Zo trachten we steeds de bouwheer, architect of projectontwikkelaar bij te staan in het zoeken naar de meest ecologische en duurzame oplossingen op maat van het project.
Toont de voorcalculatie dat je project niet voldoet aan de EPB eisen? We denken graag mee hoe we dit kunnen oplossen.
EEN EPB-VERSLAG
IN DRIE EENVOUDIGE STAPPEN.
STAP 1: DE VOORAFBEREKENING
Op basis van de wensen van de bouwheer berekenen we voorafgaand of het projectontwerp zal voldoen aan de EPB-eisen. Bij problemen adviseren we vrijblijvend welke punten kunnen worden bijgestuurd om zo alsnog aan de gestelde EPB-eisen te voldoen.
DE GEKOZEN AMBITIE
Bij de start van een project zal VIGOR Engineering met de aangifteplichtige samenkomen om de gekozen ambitie van het project te bespreken. Deze ambitie heeft betrekking op de bouwschil, de luchtdichtheid, de bouwknopen, de installaties, de ventilatie en de hernieuwbare energie.
OPTIE A, B OF C
Bij de berekening van de bouwknopen kan men kiezen voor optie A, B of C. VIGOR Engineering biedt het ontwerpen van EPB-aanvaarde bouwknopen aan.
Dit is de methode van het inrekenen van bouwknopen optie B. De bouwknopen worden één voor één geëvalueerd a.d.h.v. 3 basisregels.
De bouwknopen zullen door VIGOR Engineering opgelijst worden en de details ontworpen worden zodat deze voldoen aan de EPB regelgeving.
STAP 2: DE STARTVERKLARING
Veelal ontvangt een EPB-verslaggever de bouwplannen pas voor het eerst ergens tussen de bouwaanvraag en de feitelijke start van de werf. Om boetes te vermijden moet echter een startverklaring ingediend worden bij het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap (VEKA).
DE STARTVERKLARING
VIGOR Engineering zal voor de start van de werkzaamheden een startverklaring opstellen en in naam van de aangifteplichtige elektronisch indienen bij het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap (VEKA).
Bij de definitieve indiening in de energieprestatiedatabank ontvangt VIGOR Engineering automatisch een afdrukbare versie van de startverklaring.
Deze dient ondertekend te worden door alle betrokkenen: de aangifteplichtige, de architect en VIGOR Engineering.
VIGOR Engineering zal een papieren afdruk van de ondertekende startverklaring en de bijhorende gegevens gedurende 3 jaar bewaren en ter beschikking houden van het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap (VEKA). Deze termijn vangt aan vanaf het indienen van de EPB aangifte.
HET AANBESTEDINGSDOSSIER
Na de controleberekening met bijhorend advies kan het aanbestedingsdossier ingediend worden. We zijn er van overtuigd dat als men ons tijdig betrekt in het project, dit een meerwaarde biedt voor het verdere verloop. Niet alleen is het ontwerp gecontroleerd op de geldende EPB regelgeving, er is de mogelijkheid gecreëerd om aanpassingen door te voeren alvorens de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in te dienen. Dit resulteert in efficiënte, doordachte oplossingen, die tijdig opgenomen kunnen worden in het ontwerp, dat duidelijk een kostenbesparende aanpak is van het project.
STAP 3: DE EPB-AANGIFTE
Na de uitvoering van de werken dient VIGOR Engineering, in opdracht van de aangifteplichtige, de EPB-aangifte in bij het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap (VEKA). voor opname in de Vlaamse energieprestatie databank.
HET STAVINGSDOSSIER
VIGOR Engineering stelt een checklist ter beschikking om de nodige stavingstukken te kunnen bundelen. Zo is het voor de aangifteplichtige duidelijk welke documenten hij dient te verzamelen.
Tijdens de uitvoering van de werken zal VIGOR Engineering alle documenten verzamelen om zijn EPB-aangifte op correcte wijze te kunnen indienen via de Energieprestatie databank.
De aangifteplichtige, de architect, de aannemer of installateur stellen de gegevens op eerste verzoek van VIGOR Engineering ter beschikking.
DE INGEBRUIKNAME OF EINDE DER WERKEN
Na de uitvoering van de werken maakt VIGOR Engineering, in opdracht van de aangifteplichtige, de EPB-aangifte open is ten aanzien van het Vlaams Energieagentschap verantwoordelijk voor de correcte rapportering in de EPB-aangifte van de feitelijke toestand van het gebouw in overeenstemming met de werkelijkheid.
VIGOR Engineering zal de aangifte van het gebouw of gebouwdeel indienen bij de energieprestatiedatabank, ten laatste 6 maanden na de eerste van volgende twee data :
- Datum van de ingebruikname
- Datum van het beëindigen van de vergunnings- of meldingsplichtige werken
Daarnaast moet de EPB-aangifte in elk geval uiterlijk 5 jaar na het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning of na het neerleggen van de melding zijn ingediend.
Gedurende 5 jaar archiveert VIGOR Engineering een papieren afdruk met bijbehorende plannen en bijlagen. Deze termijn vangt aan vanaf het indienen van de EPB aangifte.
Deze documenten dienen ondertekend te worden door de aangifteplichtige en VIGOR Engineering. VIGOR Engineering zal deze ondertekende versie ter beschikking houden van het Vlaamse Energieagentschap.
ADVIES TIJDENS DE WERKEN
Niet zelden voert de bouwheer, in overleg met de aannemer, tijdens de werken eigenhandig aanpassingen door. Deze kunnen mogelijk het E-peil negatief beïnvloeden.
Om zeker te zijn dat na de ingrepen aan de EPB-eisen wordt voldaan zoeken we in samenspraak met de bouwheer en de architect bouwtechnische oplossingen die ervoor zorgen dat je project alsnog aan de thermische eisen zal voldoen.
Zo kunnen eenvoudige ingrepen met betrekking tot materiaalkeuze er bijvoorbeeld voor zorgen dat de energie efficiëntie van uw woning aanzienlijk verbetert.
veelgestelde vragen
WANNEER MOET IK DE EPB-AANGIFTE INDIENEN?
De verslaggever moet de aangifte van het gebouw of gebouwdeel definitief indienen bij de energieprestatiedatabank, ten laatste 6 maanden na de eerste van volgende twee data:
– datum van de ingebruikname
– datum van het beëindigen van de vergunnings- of meldingsplichtige werken
Daarnaast moet de EPB-aangifte in elk geval uiterlijk 5 jaar na het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning of na het neerleggen van de melding definitief zijn ingediend. Enkel als de stedenbouwkundige vergunning of melding bij de nieuwbouw van meerdere EPB-eenheden uitdrukkelijk melding maakt van de verschillende fasen van het bouwproject, kan ook de indientermijn variëren. De termijn van 5 jaar, voor elke EPB-eenheid van die vergunning, wordt gerekend per fase waaronder zij valt, op basis van de start van de werken van die fase.
Let op: de EPB-aangifte vervangt de melding van het einde van de werken bij de gemeente niet! Naast de elektronische melding voor de energieprestatieregelgeving moet het ‘einde van de werkzaamheden’ ook worden gemeld aan de vergunningverlenende overheid (gemeente of RO-Vlaanderen) in het kader van de regelgeving op de Ruimtelijke Ordening. Daarvoor is in principe bij de stedenbouwkundige vergunning een document gevoegd dat u moet invullen, ondertekenen en terug bezorgen aan de gemeente en RO-Vlaanderen.
Lees meer op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA): https://www.vlaanderen.be/energieprestatienormen-voor-nieuwbouw-en-renovatie-epb
WANNEER MOET IK EEN EPB VERSLAGGEVER CONTACTEREN?
Twee voorwaarden
De energieprestatieregelgeving is van toepassing op gebouwen:
– die geklimatiseerd worden (dus verwarmd of gekoeld)
– én waarvoor een aanvraag tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een melding wordt gedaan.
Altijd geklimatiseerd
Bepaalde gebouwen beschouwt de energieprestatieregelgeving altijd als geklimatiseerd, ook al is dit in werkelijkheid niet zo.
Indien een gebouw aan elk van onderstaande voorwaarden voldoet, beschouwt u het steeds als een geklimatiseerd gebouw:
– Het is een gebouw waarin mensen wonen, werken, logeren, sporten, verzorgd worden, inkopen doen, hun vrije tijd doorbrengen, enz.
– Het is geen industrieel of landbouwgebouw.
Als bij een aanvraag tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (of melding) nog niet is gekend of het gebouw na ingebruikname zal worden geklimatiseerd, dan wordt het gebouw beschouwd als geklimatiseerd.
Uitzonderingen op de EPB-plicht
Sommige projecten zijn vrijgesteld van de EPB-plicht. Voor deze projecten moet u geen startverklaring of EPB-aangifte indienen.
Totaliteit van de werken
Als de werken aan een gebouw EPB-plichtig zijn, geldt deze EPB-plicht voor de totaliteit van de werken, handelingen en wijzigingen die aan het gebouw uitgevoerd worden. Ook de werken die op zich niet vergunnings- of meldingsplichtig zijn, zijn dus EPB-plichtig.
Lees meer op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA): https://www.vlaanderen.be/energieprestatienormen-voor-nieuwbouw-en-renovatie-epb
WORDEN ER CONTROLES UITGEVOERD?
In opdracht van de Vlaams Regering, houdt het Vlaams Energieagentschap (VEA) toezicht op het naleven van de procedure en het voldoen aan de EPB-eisen:
Wordt de procedure gevolgd?
– Is er een startverklaring ingediend (met andere woorden: is er een verslaggever aangesteld en een voorafberekening gemaakt)?
– Is de EPB-aangifte tijdig ingediend ?
– Worden de EPB-eisen gerespecteerd?
– Heeft de EPB-verslaggever waarheidsgetrouw gerapporteerd?
Het VEA voert controles uit op basis van:
– Steekproeven
– Thematische of gerichte selectie
– Klachten.
Lees meer op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA): https://www.vlaanderen.be/energieprestatienormen-voor-nieuwbouw-en-renovatie-epb
WAARUIT BESTAAT DE EPB-AANGIFTE?
De EPB-aangifte is een definitief rapport dat beschrijft hoe het bouwproject reëel is uitgevoerd op het vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat. De EPB-aangifte is het resultaat van een berekening die wordt opgemaakt met het softwarepakket van de overheid.
Na het finaliseren van de berekening wordt de gerapporteerde situatie afgetoetst met de geldende EPB-eisen. De EPB-aangifte meldt de resultaten en geeft aan of er voldaan is aan de EPB-eisen of niet en hoe groot de eventuele afwijking bedraagt.
De EPB-aangifte beschrijft enkel de nieuwe of vernieuwde delen. De bestaande, niet verbouwde delen van het gebouw, worden niet opgenomen in de EPB-aangifte.
Lees meer op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA): https://www.vlaanderen.be/energieprestatienormen-voor-nieuwbouw-en-renovatie-epb
WANNEER MOET IK DE EPB-AANGIFTE INDIENEN?
De verslaggever moet de aangifte van het gebouw of gebouwdeel definitief indienen bij de energieprestatiedatabank, ten laatste 6 maanden na de eerste van volgende twee data:
– datum van de ingebruikname
– datum van het beëindigen van de vergunnings- of meldingsplichtige werken
Daarnaast moet de EPB-aangifte in elk geval uiterlijk 5 jaar na het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning of na het neerleggen van de melding definitief zijn ingediend. Enkel als de stedenbouwkundige vergunning of melding bij de nieuwbouw van meerdere EPB-eenheden uitdrukkelijk melding maakt van de verschillende fasen van het bouwproject, kan ook de indientermijn variëren.
De termijn van 5 jaar, voor elke EPB-eenheid van die vergunning, wordt gerekend per fase waaronder zij valt, op basis van de start van de werken van die fase.
Let op: de EPB-aangifte vervangt de melding van het einde van de werken bij de gemeente niet! Naast de elektronische melding voor de energieprestatieregelgeving moet het ‘einde van de werkzaamheden’ ook worden gemeld aan de vergunningverlenende overheid (gemeente of RO-Vlaanderen) in het kader van de regelgeving op de Ruimtelijke Ordening.
Daarvoor is in principe bij de stedenbouwkundige vergunning een document gevoegd dat u moet invullen, ondertekenen en terug bezorgen aan de gemeente en RO-Vlaanderen.
Lees meer op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA): https://www.vlaanderen.be/energieprestatienormen-voor-nieuwbouw-en-renovatie-epb
BEN IK VERPLICHT OM ALLE BOUWKNOPEN EPB-AANVAARD TE MAKEN?
Bij gebruik van optie B is enkel het rapporteren van niet-EPB-aanvaarde bouwknopen verplicht. Hierdoor is het totale rekenwerk voor de inrekening van bouwknopen tot een minimum herleid. Niet alleen moet u praktisch geen Ψe en χe-waarden uitrekenen, ook het tijdrovende werk om alle lopende lengtes lineaire bouwknoop en aantal puntbouwknopen te berekenen, wordt sterk ingeperkt.
Niet EPB-aanvaarde bouwknopen rapporteert u met een numeriek berekende waarde of een waarde bij ontstentenis. Als U beschikt over as-built details van de bouwknoop is het mogelijk om op een voornamelijk visuele manier aan te tonen dat de bouwknoop EPB-aanvaard is.
Lees meer op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA): https://www.vlaanderen.be/energieprestatienormen-voor-nieuwbouw-en-renovatie-epb
WAAR VIND IK HET ENERGIEPRESTATIEDOSSIERNUMMER?
Het energieprestatiedossiernummer is het unieke nummer waarmee een dossier in de Energieprestatiedatabank is gekend en waarmee het wordt opgevolgd. Het energieprestatiedossiernummer wordt door de gemeente of een andere vergunningsverlenende overheid aan de bouwheer gegeven.
Dit nummer kan 3 vormen aannemen, afhankelijk van de manier waarop de bouwvergunning aan het Vlaams Energieagentschap werd bezorgd:
– De bouwvergunning werd niet digitaal ingediend, maar op papier
– De bouwvergunning werd digitaal ingediend via de digitale bouwaanvraag
– De bouwvergunning werd digitaal ingediend via het Omgevingsloket (vanaf 1 januari 2018)
Lees meer op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA): https://www.vlaanderen.be/energieprestatienormen-voor-nieuwbouw-en-renovatie-epb
CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVENDE INFORMATIE
Bezorg ons eenvoudigweg je bouwplannen in pdf-formaat en we maken geheel vrijblijvend een passende offerte voor je op!